Deklaracja ICAO, Oslo 2019
(przyjęta w dn. 16 maja 2019 r. podczas posiedzenia Komitetu Wykonawczego ICAO, Oslo, Norwegia)
O lepsze otoczenie dla gospodarstw rolnych w zrównoważonym rolnictwie na świecie
W celu osiągnięcia zrównoważonego rozwoju rolnictwa kluczowe jest stworzenie stabilnego otoczenia dla gospodarstw rolnych należących do drobnych i średnich rolników, którzy odpowiadają za ponad 70% światowej produkcji rolnej. Co więcej, niezbędne jest aktywne promowanie i szkolenie drobnych i średnich rolników, którzy muszą walczyć z klęskami naturalnymi i konkurować z koncernami dysponującymi ogromnym kapitałem. Dlatego, Międzynarodowa Organizacja Spółdzielczości Rolniczej (ICAO) i jej członkowie będą współpracować na rzecz poprawy otoczenia gospodarstw rolnych, w tym poprawy odnoszących się do nich legislacji, polityki oraz instytucji i pragną wspólnie:
1. Aktywnie promować ubezpieczenia plonów od klęsk naturalnych i domagać się od rządów większego zainteresowania i wsparcia finansowego w tym zakresie.
2. Domagać się od rządów poszerzenia zakresu obniżeń podatkowych dla całego sektora rolniczego, jak również dla artykułów wytwarzanych w zakładach przetwórstwa rolnego.
3. Wspierać ochronę prawną lokalnie ulepszonych nasion, które zostały uzyskane w celu przeciwdziałania ryzykom bezpieczeństwa żywnościowego powodowanym przez zmiany klimatu.
4. Uznać, że drobne i średnie rodzinne gospodarstwa rolne oraz drobni rolnicy są podstawą zrównoważonego rolnictwa i współdziałać na rzecz ich promocji i opieki nad nimi, w tym poprzez tworzenie banków dla rolników.
5. Wychowywać młodych rolników by odpowiedzieć na wyzwania wynikające ze starzenia się ludności na terenach wiejskich i przygotować ich do sukcesji w gospodarstwach rolnych.
6. Aktywnie wspierać wykorzystanie technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT), w tym technologii inteligentnego rolnictwa, które pomogą przeciwdziałać zmianom w przyszłym otoczeniu rolnictwa.
7. Ponaglać rządy do wprowadzania legislacji i instytucji uwzględniających wielofunkcyjną wartość rolnictwa.
8. Redukować straty i marnowanie żywności dla lepszego zachowania środowiska naturalnego i oszczędzania energii.
Podpisy:
Byeongwon KIM, prezydent, Korea
Kamarudin ISMAIL, członek Komitetu Wykonawczego, Malezja
Ivan ASIIMWE, wiceprezydent dla Regionu Afryki, Uganda
Mieczysław GRODZKI, członek Komitetu Wykonawczego, Polska
Hironori HIJIOKA, wiceprezydent dla Regionu Azji i Pacyfiku, Japonia
Tarun BHARGAVA, członek Komitetu Wykonawczego, Indie
Ola HEDSTEIN, wiceprezydent dla Regionu Europy, Norwegia
Unal ORNEK, reprezentant OR-KOOP, Turcja
Onofre FILHO, wiceprezydent dla Regionu Ameryk, Brazylia