Już od 50 lat słupski bar Poranek serwuje włoską pizzę, co czyni go najstarszą pizzerią w Polsce. Miejsce to należy do Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem. Recepturę na pizzę przywiózł przed laty z Mediolanu do Słupska Tadeusz Szołdra, szef lokalnej gastronomii spółdzielczej.

W Słupsku w nowoczesnym barze Poranek można zjeść pizzę z najdłuższymi tradycjami w Polsce. W lokalu pracują 23 osoby, w tym cztery zajmujące się wyłącznie wypiekiem i wydawaniem pizzy. Farsz i ciasto przygotowywane są w kuchni baru.

 - Od 8 marca 1975 roku pizza jest sprzedawana w lokalu przy ulicy Wojska Polskiego w niezmienionej recepturze — powiedziała Radiu Szczecin Jolanta Panek, prezes Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem w Słupsku, która jest właścicielem baru.

Największą popularnością cieszy się pizza z kiełbasą, pieczarkami oraz z boczkiem. Codziennie sprzedaje od pięciuset do ośmiuset porcji placków à la Italia, różnego rodzaju.

PSS Społem w Słupsku, oprócz baru, posiada także 5 sklepów spożywczych, piekarnię, w której wypiekane jest pieczywo według tradycyjnych receptur oraz obiekty handlowe do wynajęcia, w tym targowisko i galerię handlową Podkowa, wyposażoną w trzykondygnacyjny parking, punkty usługowe i garmażerkę.

 

KONTAKT

Krajowa Rada Spółdzielcza
ul. Jasna 1
00-013 Warszawa

e-mail: krs@krs.com.pl
sekretariat tel.: 22 827 13 16, 22 59 64 500

centrala tel.: 22 59 64 300

Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30 - 15:30.

 

Kontakt z Archiwum Krajowej Rady Spółdzielczej:
tel. kom. 536 281 663
e-mail: archiwum@krs.com.pl
Archiwum udziela informacji telefonicznie od poniedziałku do piątku w godzinach: 11:00 - 13:00.

 

PARTNERZY

 

   

 

Copyright by Krajowa Rada Spółdzielcza

Projekt i wykonanie