Już od 50 lat słupski bar Poranek serwuje włoską pizzę, co czyni go najstarszą pizzerią w Polsce. Miejsce to należy do Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem. Recepturę na pizzę przywiózł przed laty z Mediolanu do Słupska Tadeusz Szołdra, szef lokalnej gastronomii spółdzielczej.
W Słupsku w nowoczesnym barze Poranek można zjeść pizzę z najdłuższymi tradycjami w Polsce. W lokalu pracują 23 osoby, w tym cztery zajmujące się wyłącznie wypiekiem i wydawaniem pizzy. Farsz i ciasto przygotowywane są w kuchni baru.
- Od 8 marca 1975 roku pizza jest sprzedawana w lokalu przy ulicy Wojska Polskiego w niezmienionej recepturze — powiedziała Radiu Szczecin Jolanta Panek, prezes Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem w Słupsku, która jest właścicielem baru.
Największą popularnością cieszy się pizza z kiełbasą, pieczarkami oraz z boczkiem. Codziennie sprzedaje od pięciuset do ośmiuset porcji placków à la Italia, różnego rodzaju.
PSS Społem w Słupsku, oprócz baru, posiada także 5 sklepów spożywczych, piekarnię, w której wypiekane jest pieczywo według tradycyjnych receptur oraz obiekty handlowe do wynajęcia, w tym targowisko i galerię handlową Podkowa, wyposażoną w trzykondygnacyjny parking, punkty usługowe i garmażerkę.