Referat Józefa Jasińskiego, który należał w Okresie Międzywojennym do ścisłego kierownictwa WZSS „Społem” został zaopatrzony przedmową późniejszego prezesa tego związku spółdzielni, Mariana Rapackiego. Co było w nim najważniejsze?
Gdy Józef Jasiński wygłosił 16 czerwca 1929 roku na XVII Zjeździe Związku Spółdzielni Spożywców R.P. referat poświęcony kwestii możliwej współpracy pomiędzy spółdzielniami spożywców (przede wszystkim „Społem”) i kooperatywami rolniczymi szybko stało się jasne, że zawarte w nim wartościowe dla spółdzielców treści zostaną wydane w postaci istotnej broszury. I tak się stało. Broszura pod nazwą „Stosunek spółdzielczości spożywców do spółdzielczości rolniczej” została wydana nakładem Wydawnictwa Związku Spółdzielni Spożywców Rzeczypospolitej Polskiej w Warszawie, w tym samym, 1929 roku. Sedno jej przekazu informacyjnego stanowi pokazanie perspektyw współpracy posiadającego sieć sprzedaży „Społem” z pozbawionymi takiej sieci, ale za to mającymi przetwórnie, magazyny i bezpośredni dostęp do produktów rolnych spółdzielniami rolniczymi. Możliwa współpraca pozwoliłaby skutecznie ominąć sieć pośredników w handlu żywnością, a wytworzona w ten sposób synergia przełożyłaby się na korzyści dla obu spółdzielczych branż.
W jaki sposób myślano o zawiązaniu współpracy pomiędzy samymi spółdzielcami?
O tym można przeczytać, pobierając broszurę tu.