Spółdzielnie jajczarskie w Polsce były jednostkami rolniczymi skupionymi na wspólnej produkcji, wytwarzaniu i zbyciu jaj oraz produktach jajecznych. Broszura Antoniego Zacharskiego pt. „Okręgowa Jajczarnia Spółdzielcza" dotyczy działalności klasyfikacji, sposobu organizowania i funkcjonowania tego rodzaju podmiotów w polskiej spółdzielczości rolniczej.
Pierwsze spółdzielnie jajczarskie zaczęły powstawać pod koniec XIX wieku, a masowy rozwój jednostek mleczarskich i pokrewnych, w tym znajdujących się skupem, sprzedażą i przechowywaniem jaj zaczął się na początku XX wieku, by przeżywać rozkwit w okresie międzywojennym. Najwięcej tego rodzaju spółdzielni powstało do lat 30. 20 wieku, stanowiąc istotny segment spółdzielczości rolnej.
Broszura Antoniego Zacharskiego wydana została w 1939 r., nakładem Związku Spółdzielni Rolniczych i Zarobkowo Gospodarczych RP, równie znaczącego – zwłaszcza na wsi – co Związek Spółdzielni Spożywców RP, nazywany także popularnie „Społem”.
Broszurę można ściągnąć tutaj.









