Spółdzielnie jajczarskie w Polsce były jednostkami rolniczymi skupionymi na wspólnej produkcji, wytwarzaniu i zbyciu jaj oraz produktach jajecznych. Broszura Antoniego Zacharskiego pt. „Okręgowa Jajczarnia Spółdzielcza" dotyczy działalności klasyfikacji, sposobu organizowania i funkcjonowania tego rodzaju podmiotów w polskiej spółdzielczości rolniczej.

Pierwsze spółdzielnie jajczarskie zaczęły powstawać pod koniec XIX wieku, a masowy rozwój jednostek mleczarskich i pokrewnych, w tym znajdujących się skupem, sprzedażą i przechowywaniem jaj zaczął się na początku XX wieku, by przeżywać rozkwit w okresie międzywojennym. Najwięcej tego rodzaju spółdzielni powstało do lat 30. 20 wieku, stanowiąc istotny segment spółdzielczości rolnej.

Broszura Antoniego Zacharskiego wydana została w 1939 r., nakładem Związku Spółdzielni Rolniczych i Zarobkowo Gospodarczych RP, równie znaczącego – zwłaszcza na wsi – co Związek Spółdzielni Spożywców RP, nazywany także popularnie „Społem”.     

Broszurę można ściągnąć tutaj.

KONTAKT

Krajowa Rada Spółdzielcza
ul. Jasna 1
00-013 Warszawa

e-mail: krs@krs.com.pl
sekretariat tel.: 22 827 13 16, 22 59 64 500

centrala tel.: 22 59 64 300

Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30 - 15:30.

10-11 listopada 2025 r. - NIECZYNNE

 

Kontakt z Archiwum Krajowej Rady Spółdzielczej:
tel. kom. 536 281 663
e-mail: archiwum@krs.com.pl
Archiwum udziela informacji telefonicznie od poniedziałku do piątku w godzinach: 11:00 - 13:00.

10-12 listopada 2025 r. - NIECZYNNE

 

PARTNERZY

 

   

 

Copyright by Krajowa Rada Spółdzielcza

Projekt i wykonanie