W celu ograniczenia wpływu COVID-19 Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości rozpoczęła nabór przedsiębiorstw zainteresowanych uzyskaniem wsparcia finansowego w obszarze szkoleń i doradztwa.
Projekt pn. „Kompetencje dla Branży Turystycznej i Sektora Żywności Wysokiej Jakości” – zadania Anty-Covid jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach II osi priorytetowej „Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji” Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 - działanie 2.21 „Poprawa zarządzania, rozwój kapitału ludzkiego oraz wsparcie procesów innowacyjnych przedsiębiorstw”.
Projekt jest skierowany do mikro, małych, średnich i dużych przedsiębiorstw z sektora żywności wysokiej jakości (PKD. C. 10). Proces rekrutacji trwa do 31 grudnia 2020 r. Wsparcie będzie realizowane do 31 marca 2021 roku. Rekomendowanymi formami wsparcia są szkolenia w następujących obszarach tematycznych:
- Dobre Praktyki Higieniczne GHP i HACCP w warunkach pandemii;
- Organizacja sprzedaży i promocji w warunkach pandemii;
- Zaopatrzenie surowcowe zakładu produkcyjnego w warunkach pandemii;
- Magazynowanie i transport żywności w warunkach pandemii;
- Zarządzanie kryzysowe w przypadku wystąpienia zakażenia w zakładzie (dla tego obszaru formą preferowaną jest doradztwo).
Maksymalna kwota dofinansowania na osobę wynosi 7 767,20 zł netto. Wkład własny Przedsiębiorcy nie może być mniejszy niż 20% kosztu usługi. Więcej informacji na stronie internetowej http://kompetencjedlaturystyki.pl/ (zakładka Sektor żywności). W przypadku pytań należy kontaktować się z Biurem Projektu: MDDP spółka akcyjna Akademia Biznesu Sp.k. 00-854 Warszawa, tel. 789 446 760, (22) 208 23 73. E-mail: