Francuska Międzyministerialna Delegatura ds. Ekonomii Społecznej i Solidarnej wraz Dyrekcją Generalną ds. Przedsiębiorstw i Kasą Depozytową (publiczną instytucją finansową działająca na rzecz rozwoju gospodarczego kraju) opublikowały na początku 2018 r. studium na temat perspektyw rozwoju ekonomii społecznej i solidarnej, do której we Francji zalicza się również spółdzielczość. Wskazują w nim cztery obszary, na którym ma ona szczególne szanse szybkiego zwiększenia swego udziału.
Są to:
- skrócenie drogi od producenta do konsumenta artykułów żywnościowych,
- zbiór i recycling odpadów, produkcja i sprzedaż surowców i artykułów odzyskanych z odpadów,
- budownictwo ekologiczne oraz podnoszenie efektywności termicznej budynków,
- pomoc osobom starszym.
Na trzech pierwszych obszarach ekonomia społeczna i solidarna wraz ze spółdzielczością, choć zajmują istotną pozycję (np. 23% udziału w produkcji żywności w tzw. krótkim obiegu, czyli dostarczanej bez pośredników do odbiorców), doznają znacznej konkurencji ze strony sektora prywatnego. Bezkonkurencyjne natomiast pozostają na polu opieki nad osobami w podeszłym wieku – zarówno opieki domowej (65% usług), jak i realizowanej we własnych ośrodkach (domach seniora itp. – 50%). I tu właśnie – jak stwierdza studium – leżą szczególne szanse przedsiębiorstw ekonomii społecznej i solidarnej, które dzięki odpowiedniej polityce, łączeniu się mniejszych jednostek, koncentracji środków, mogą jeszcze powiększyć swój udział. Warto o tym pomyśleć również i w Polsce, gdzie także zachodzi szybki proces starzenia się społeczeństwa.