Stanowiska podjęte w 2020 r.

• 8 stycznia - opinia KRS do projektowanych rozwiązań oraz propozycje poziomu wsparcia w ramach interwencji objętych celem nr 3 PS WPR 2021-2027 dla sektorów m.in. zbóż, nasion roślin oleistych, wieprzowiny, mleka i przetworów mlecznych, mięsa drobiowego, wołowiny i cielęciny, baraniny i koziny, cukru (pobierz PDF).

Stanowiska podjęte w 2019 r.

• 3 grudnia - opinia KRS do projektu analizy SWOT i zidentyfikowanych potrzeb - do Planu Strategicznego WPR 2021-2027 - sektor produktów pszczelich (otwórz PDF)

• 14 listopada - opinia KRS do projektu analizy SWOT i zidentyfikowanych potrzeb Planu Strategicznego WPR UE na lata 2021-2027 – dla sektorów m.in. zboża, cukier, nasiona roślin oleistych, wieprzowina, wołowina i cielęcina, mleko i przetwory mleczne, mięso drobiowe, baranina i kozina (pobierz PDF)

• 14 listopada - opinia KRS do projektu analizy SWOT i zidentyfikowanych potrzeb Planu Strategicznego WPR UE na lata 2021-2027 – dla sektora owoców i warzyw (pobierz PDF)

• 8 listopada - opinia KRS dotycząca projektu zmiany rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie stawki zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej na 1 litr oleju w 2020 r. (pobierz PDF)

• 4 października - przekazanie Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi propozycji zmiany warunków przy udzielaniu pomocy gospodarstwom dotkniętym klęską suszy w 2019 r. dot. gospodarstw prowadzących produkcję zwierzęcą i roślinną (pobierz PDF)

• 29 sierpnia - opinia projektu zmiany rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dot. uznawania organizacji producentów i ich zrzeszeń oraz organizacji międzybranżowych na rynku mleka i przetworów mlecznych (pobierz PDF)

• 23 sierpnia - pismo KRS do Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zgłoszenia uwag i propozycji dot. tworzenia uznanych organizacji producentów i ich zrzeszeń przez spółdzielnie rolnicze i ich związki (pobierz PDF)

• 2 lipca - pismo KRS do Jana Krzysztofa Ardanowskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie aktualizacji Strategii Zrównoważonego Rozwoju Wsi, Rolnictwa i Rybactwa 2030 (pobierz pismo i załącznik)

• 10 czerwca - pismo do Jana Krzysztofa Ardanowskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie współpracy rolników (pobierz PDF)

• 30 maja - pismo KRS do Ministerstwa Finansów Departament Rachunkowości w sprawie wyjaśnienia stosowania art. 9 ust. 6  ustawy z 20.07.2018 r. o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe w prawo własności tych gruntów (Dz.U. z 2019 r. poz. 916).

• 13 maja - pismo do Jana Krzysztofa Ardanowskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie projektu rozporządzenia dotyczącego rzeźni o małych zdolnościach produkcyjnych (pobierz PDF)

• 24 kwietnia - pismo do Marka Kuchcińskiego, Marszałka Sejmu RP w sprawie projektu ustawy o zmianie ustawy Prawo Spółdzielcze (pismozałączniki

• 1 kwietnia - pismo do Stanisława Karczewskiego, Marszałka Senatu RP z podziękowaniem za podjęcie inicjatywy ustawodawczej zmierzającej do uregulowania stanu prawnego Spółdzielni Uczniowskich. Więcej informacji TUTAJ

• 6 marca - opinia do projektu zmiany ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - przekazana mailowo Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi (pobierz PDF)